Universiteiten voor de rechter wegens te veel Engelstalig onderwijs

Maxime le Cotey – 

Vereniging BeterOnderwijs Nederland (BON) spande een kort geding aan tegen de Universiteit Maastricht, Universiteit Twente en de Onderwijsinspectie om het toenemend Engels in het hoger onderwijs tegen te houden. Dat heeft BON 18 mei 2018 bekendgemaakt.

Volgens BON zouden universiteiten en hogescholen een te groot aantal opleidingen hebben verengelst; en dat mag niet volgens de wet. De vereniging zegt dat het grote gevolgen heeft voor de kwaliteit van het onderwijs en de Nederlandse taalbeheersing van afgestudeerden.

Brief aan de Onderwijsinspectie

In een eerdere brief aan de Onderwijsinspectie, heeft BON al zijn beklag hierover gedaan. Aan de voorzitter van de inspectie schreef de vereniging het volgende: “Zoals u weet, voert de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) al enige tijd actie tegen de grootschalige, goeddeels niet-noodzakelijke en schadelijke invoering van het Engels als instructietaal in het hoger onderwijs in het algemeen en in het bijzonder aan de universiteiten.” Om het standpunt te verduidelijken werd Wet Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) kenner Peter Kwikkers in de brief geciteerd:

“De beheersing van het Nederlands is na het voortgezet onderwijs nog lang niet voldoende en wordt in Nederlandstalig hoger onderwijs enorm versterkt; juist van hen van allochtone afkomst. En hoe goed moet het Nederlands van allochtone of autochtone studenten worden – met name in al die in het Engels gegeven opleidingen – om aan deze wetsbepaling te voldoen zonder rijksbijdrage te verliezen? Vergroot al dat Engels dan de toegankelijkheid? Zeker niet en ik vrees dat dit de gemiddelde kwaliteit juist verlaagt, gezien de altijd beperkter Engelse woordenschat en het beperkte idioom van de studenten en docenten. De kwaliteit van het onderwijs en de communicatie over het vak kan logischerwijze alleen maar lager zijn dan wanneer in het Nederlands zou worden gewerkt. Achterstallig werk aan de winkel voor NVAO en Inspectie want uitvoerings- en sanctiebeleid ontbreken volledig.

De eis

BON liet aan de NOS weten dat ze eist dat de verengelsing op zijn minst tijdelijk wordt stopgezet en in sommige gevallen wordt teruggedraaid.

Waarom is dit een probleem?

Maar wat is precies het probleem met een toegenomen aantal studies in het Engels? Volgens vereniging BeterOnderwijs Nederland zijn meer dan 70 procent van de masters Engelstalig en bijna 25 procent van de bacherloropleidingen in het Engels. Dit mag niet volgens de wet. “Artikel 1.3 lid 5 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) stelt dat het hoger onderwijs mede gericht moet zijn ‘op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands’. Dit is niet het geval bij volledig Engelstalige opleidingen”, aldus de website van BON.

Veel universiteiten en hogescholen krijgen subsidie voor de hoeveelheid (buitenlandse) studenten die ze hebben. Wanneer de colleges in het Engels worden gegeven, is dat financieel gezien gunstiger voor de onderwijsinstellingen.

Kwaliteit van het onderwijs daalt

Volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het niet per se slecht om in het Engels les te geven. Echter is uit een onderzoek van het KNAW in opdracht van het ministerie van onderwijs, gebleken dat opleidingen vaak niet goed zijn uitgerust om Engelstalig onderwijs te geven. BON voegt hier nog aan toe dat de Engelse taalbeheersing van veel studenten en docenten onvoldoende is om zich op een academisch niveau goed te kunnen uitdrukken. Daarbij is de woordenschat niet goed genoeg ontwikkeld en moeten zowel studenten als docenten constant omschakelen van taalgebruik, wat de kwaliteit van het onderwijs belemmerd. Volgens de NOS gaat dit ten koste van het maatschappelijk debat.

Het Nederlands wordt niet serieus genomen

Het is het doel van universiteiten om de Nederlandse taal naar een hoog niveau te tillen. Maar wanneer zij overstappen op het Engels gaan ze volledig aan dit doel voorbij. “Als universiteiten het Nederlands niet meer serieus nemen als voertaal, maak je de taal gelijk ook irrelevant op middelbare scholen. Waarom zou je nog perfect leren spreken en schrijven in het Nederlands als je straks alleen maar Engels gebruikt op de universiteit? Ik vind het echt desastreus wat hier gebeurt,” vertelde Ad Verbrugge, voorzitter van BON en hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam aan de NOS.

Toekomst

Het grootste gedeelte van de afgestudeerde studenten zal later werken in een Nederlandstalig beroepenveld. Daarom is, zoals hiervoor al was benoemd, het belangrijk dat zij het Nederlands goed beheersen. Wanneer het merendeel van de studies in het Engels wordt gegeven, zal dat voor studenten later taalproblemen opleveren, aldus BON.

Tweedeling in de maatschappij

Volgens BON heeft de verengelsing ook een tweedeling in de maatschappij tot gevolg. Er zal een duidelijke grens ontstaan tussen hoog-en laagopgeleiden. Het is namelijk een extra taalstap voor mensen die moeite hebben met de Engelse taal of mensen met een migratieachtergrond.

Oplossing

In tien jaar tijd verdrievoudigde het aantal internationale studenten bij universiteiten, meldt de NOS. Moet daar dan niet naar geluisterd worden? Er moet een duidelijke grens worden opgesteld wanneer het Engels van toegevoegde waarde is en wanneer niet. Er moet meer aandacht komen voor de taalvaardigheid in zowel het Engels als het Nederlands.

In de NOS meldde de Vereniging van Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een numerus fixus in te stellen voor EU-studenten die zich aanmelden voor een Engelstalig opleiding.

 

Aantal woorden: 852

Geschreven door: Maxime

Eindredactie: Mara Blauw, Peppe Lammers

 

Bronnen:

https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2018/05/persbericht-bon-sleept-universiteiten-voor-rechter/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zorgen-over-kwaliteit-engelstalig-onderwijs-universiteiten-en-hogescholen~bcce8e6c/

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2232341-universiteiten-voor-de-rechter-want-oprukkend-engels-moet-stoppen.html

https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2018/05/brief-onderwijsinspectie/

https://www.scienceguide.nl/2017/10/wet-op-taalbeleid-echt-handhaven/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: